Algemene informatie

Algemene informatie over Liposculptuur
Waarom liposculptuur?

Wat is nu voor u een goed streefgewicht?
Overtollig vet

Tumescente liposculptuur

 

Ophoping van lipoedeemvet in de benen van een 28-jarige vrouw. De voeten zijn niet aangedaan. (Wiki)

Ophoping van lipoedeemvet in de benen van een 28-jarige vrouw. De voeten zijn niet aangedaan. (Wikipedia)

Algemene informatie over Liposculptuur
In de meer dan 80 jaar dat figuurcorrectie door verwijdering van vet wordt toegepast, is er op dit gebied veel vooruitgang geboekt.

Voorheen werd gesproken van liposuctie, waarbij vrij
ongecontroleerd met dikke holle buizen (canules) vet werd verwijderd. Nu spreken we van liposculptuur: met dunne canules kan gecontroleerd en secuur vet worden verwijderd. Hierdoor werd het mogelijk om probleemgebieden op het lichaam de gewenste vorm te geven. Ook algehele narcose is niet meer nodig, de behandeling is nagenoeg pijnloos en het herstel na de behandeling verloopt veel sneller. Daarnaast is de kans op complicaties drastisch verkleind waardoor liposculptuur nu gerekend wordt tot een van de meest veilige cosmetische behandelingen.

Liposculptuur is echter geen oplossing voor overgewicht of om af te vallen. Gezond eten en voldoende bewegen blijven belangrijk. Liposculptuur is bedoeld voor vrouwen én mannen met een normaal gewicht, die last hebben van plaatselijke vetophoping.

Ook wordt liposculptuur succesvol ingezet bij de behandeling van lipoedeem: vaak erfelijk bepaalde en hormonaal beïnvloede symmetrische vetstapeling in de armen en benen die nagenoeg uitsluitend bij vrouwen voorkomt.

Hier leest u alles wat u over liposculptuur moet weten. In een consult gesprek kunt u uw wensen kenbaar maken. Samen met u wordt besproken wat middels liposculptuur bereikt zou kunnen worden, maar zeker ook wat niet mogelijk is! U krijgt uitgebreid uitleg over de behandeling, mogelijke risico’s en over de herstelperiode erna. U zult ongetwijfeld veel vragen hebben. Stelt u ze tijdens het gesprek zodat u uiteindelijk zo volledig mogelijk bent voorgelicht en u een weloverwogen beslissing kunt nemen.

 

Waarom liposculptuur?
Nogmaals: liposculptuur is geen techniek om snel af te vallen, het is geen alternatief voor gezonde voeding of sporten. Het is wel een middel, indien u op of rond uw streefgewicht zit, om lokaal overtollige vetophopingen te verwijderen.
Deze storende vetophopingen zijn helaas voor u meestal vrij ongevoelig voor afvallen en ondanks een gezonde levensstijl blijft het aanwezig. Liposculptuur is dan ook dé aangewezen manier om gecontroleerd én veilig dit probleem aan te pakken. Hierdoor wordt de balans in uw figuur verbeterd en kloppen de verhoudingen weer.

Liposculptuur is geschikt voor zowel mannen als vrouwen.
Vrouwen hebben vaak last van vetophopingen op de heupen, buik, bovenbenen en billen. Bij mannen gaat het meestal om de flanken, buik en borst. Vaak is er ook sprake van een erfelijke factor.

Liposculptuur geeft de beste resultaten wanneer u een stevige huid heeft. Echter, een wat slappere huid kan soms aanzienlijk strak trekken wanneer het onderhuidse vet verwijderd is.

Liposculptuur bij lipoedeem is er vooral op gericht om de klachten die deze vrouwen ondervinden te behandelen en het normaal bewegen en functioneren te verbeteren. (voor meer informatie zie ook: lipoedeem)

 

Wat is nu voor u een goed streefgewicht?
Omdat te berekenen gebruikt u de formule van Broca:

Uw lengte in centimeters – 100 = normgewicht. Daar mag u 15% vanaf wijken naar boven en beneden.

(LET OP: voor patiënten met lipoedeem gelden andere criteria)

 

Overtollig vet
Gemiddeld wordt 20% van ons lichaamsgewicht bepaald door vet.
Vet is noodzakelijk voor de opslag van energiereserves, om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Vet wordt opgeslagen in vetcellen. De verdeling over het lichaam is deels genetisch bepaald: bij vrouwen meer op de heupen, buik, dijbenen en billen. Bij mannen meer op of in de buik en de flanken.
Na de puberteit maakt het lichaam geen vetcellen meer aan, de aanwezige vetcellen kunnen zich vullen waardoor ze opzwellen en meer volume innemen. Dan komt u aan.

Bij liposculptuur worden vetcellen verwijderd, die ook niet meer terugkomen. Hiermee wordt het aantal vetcellen in de probleemgebieden gereduceerd en meer in balans gebracht met de rest van het lichaam.

Wanneer u er een gezonde levensstijl op na houdt is er dus sprake van een blijvend resultaat. Komt u onverhoopt toch aan, dan zal uw nieuwe figuur behouden blijven en de gewichtstoename gelijkmatig verdeeld worden over gebieden waar vetcellen aanwezig zijn.

 

Pre-operatief aftekenen voor- en achterkant

Tumescente liposculptuur
Tumescente liposculptuur werd meer dan 20 jaar geleden door prof. Klein, dermatoloog, in de VS bedacht.
Door deze techniek werd het mogelijk om liposculptuur zonder algehele narcose te verrichten. Nog belangrijker was het feit dat de kans op complicaties drastisch werd verminderd, waardoor het opeens een van de meest veilige cosmetisch behandelingen werd.

 

Ook werden de canules steeds dunner waardoor meer egaal vet kon worden verwijderd via meerdere, slechts enkele millimeters kleine openingen.
De huid wordt plaatselijk verdoofd waarna er kleine openingetjes in de huid worden gemaakt.

Door deze openingen wordt met een dun buisje verdovende vloeistof (tumescente vloeistof) in het vetweefsel gespoten.

Deze vloeistof bevat een verdovend middel (lidocaïne) waardoor het te behandelen gebied onderhuids ongevoelig wordt. Toegevoegde adrenaline, een lichaamseigen stof, zorgt voor tijdelijke vernauwing van de bloedvaatjes in het gebied. Hierdoor is er minder bloedverlies en blauwe plekken.

De hele ingreep duurt 1,5 tot 2,5 uur afhankelijk van het aantal locaties en het volume.