Centrum voor Lipoedeem

Wat is Lipoedeem?

Lipoedeem is een uitsluitend bij vrouwen voorkomende symmetrische toename van onderhuids vetweefsel. De benen, armen en billen zijn aangedaan. Hierdoor ontstaat er een opvallende discrepantie in omvang met de rest van het lichaam.

Verder lezen

Voldoet aan alle kwaliteits-eisen van het ministerie van VWS

Centrum voor Lipoedeem

Oorsprong Lipoedeem

Vaak is er sprake van familiair voorkomen door erfelijke aanleg. Daar de eerste uitingen meestal ontstaan in de puberteit doet vermoeden dat hormonen een rol spelen. 

De aandoening is meestal geleidelijk progressie. Ook na zwangerschappen neemt de omvang van de ledematen vaak toe.

Dit alles gaat gepaard met klachten ten gevolge van stuwing en ontstekingsreacties in het weefsel. De benen en ook de armen zijn zeer pijnlijk bij reeds milde aanraking. 
De benen voelen zwaar aan, soms is er een strak gevoel alsof er prikkeldraad omheen zit of krampen. Er ontstaan blauwe plekken bij de minste druk. 

Bij een deel van de patiënten kunnen de klachten dusdanig ernstige vormen aan nemen dat normaal functioneren niet meer mogelijk is, dat zelfs een korte wandeling extreem veel energie vergt. Dit alles heeft een zeer grote impact op de kwaliteit van leven. 

Centrum voor Lipoedeem

Medische kant van Lipoedeem

Er is relatief weinig aandacht geweest voor deze aandoening. De eerste wetenschappelijke publicaties stammen uit 1940, nu 75 jaar geleden, waarin Allen en Hines deze aandoening beschrijven.
Heel vaak worden vrouwen met lipoedeem niet gehoord, begrepen of geloofd en niet of verkeerd geadviseerd. En dat is eigenlijk treurig.

Het stellen van de diagnose lipoedeem vergt geen gecompliceerde kostbare onderzoeken. Een luisterend oor en goede observatie zijn vaak al voldoende om de diagnose te kunnen stellen. De laatste jaren is er gelukkig steeds meer aandacht voor deze zwaar onderschatte aandoening die een groot aantal vrouwen treft. Op het internet is steeds meer informatie te vinden.
Er zijn patiëntenverenigingen die de belangen behartigen van deze patiënten. Regelmatig worden voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd.

Waren er in het verleden weinig tot geen mogelijkheden om lipoedeem te behandelen, de laatste jaren is er een kentering gaande. Er wordt meer aandacht gevraagd voor deze ziekte bij ziektekosten verzekeringen, overheid en politiek.