Welkom

Lipoedeem-foto-klachten

“Walk a mile in my shoes”

Het Centrum voor Lipoedeem heeft als doelstelling het voorlichten, begeleiden en behandelen van patiënten met deze aandoening.
Het Centrum maakt deel uit van de afdeling Dermatologie van het Rode Kruis ziekenhuis te Beverwijk.

Er is relatief weinig aandacht geweest voor deze aandoening. De eerste wetenschappelijke publicaties stammen uit 1940, nu 75 jaar geleden, waarin Allen en Hines deze aandoening beschrijven.
Heel vaak worden vrouwen met lipoedeem niet gehoord, begrepen of geloofd en niet of verkeerd geadviseerd. En dat is eigenlijk treurig.

De laatste jaren is er gelukkig steeds meer aandacht voor deze zwaar onderschatte aandoening die een groot aantal vrouwen treft. Op het internet is steeds meer informatie over deze aandoening te vinden.

Ook zijn er patiëntenverenigingen die de belangen behartigen van deze patiënten.
Recentelijk, 30 mei 2015, heeft er een landelijke lipoedeem dag plaats gevonden, waarbij voorlichting in de breedste zin van het woord werd verstrekt.

Waren er in het verleden weinig tot geen mogelijkheden om lipoedeem te behandelen, de laatste 10-15 jaar is er een kentering gaande. Er wordt meer aandacht gevraagd voor deze ziekte en er zijn meer behandelmogelijkheden gekomen.