In een consult gesprek kunt u uw wensen kenbaar maken. Samen met u wordt besproken wat middels liposculptuur bereikt zou kunnen worden, maar zeker ook wat niet mogelijk is! U krijgt uitgebreid uitleg over de behandeling, mogelijke risico’s en over de herstelperiode erna. U zult ongetwijfeld veel vragen hebben. Stelt u ze tijdens het gesprek zodat u uiteindelijk zo volledig mogelijk bent voorgelicht en u een weloverwogen beslissing kunt nemen. U krijgt in ieder geval een eerlijk advies, ook als zou blijken dat een behandeling voor u niet geschikt is. U heeft voor een consult geen verwijsbrief nodig, er zijn ook geen kosten verbonden aan het eerste consult.
Zie hier hoe een complete behandeling eruit ziet.
Op de dag van de behandeling meldt u zich bij binnenkomst in het ziekenhuis. U wordt dan opgehaald en begeleidt naar de behandelafdeling. U wordt gewogen en uw lengte wordt gemeten. Voorafgaand aan de behandeling wordt de hele procedure met u en de behandelend arts doorgesproken en kunt u eventuele vragen stellen. Pas als alles helemaal duidelijk is, krijgt u uw premedicatie (pijnstilling en iets om wat ontspannen en rustig van te worden).
Een van de assistentes helpt u daarna met omkleden en begeleidt u naar de operatiekamer. Daar worden foto’s gemaakt voor in het dossier om het resultaat van de behandeling beter te kunnen beoordelen. Hierna worden de te behandelen gebieden op uw huid afgetekend en worden de locaties van de gaatjes bepaald. Wederom worden foto’s gemaakt. Vervolgens wordt uw huid met een roze vloeistof gedesinfecteerd, waarna u op de behandeltafel plaats neemt. U wordt afgedekt met steriele doeken en uw voeten/ handen worden apart steriel afgedekt. U krijgt een molton en warmtekruikje om u zo goed mogelijk warm te houden tijdens de behandeling.
Na deze voorbereidingen wordt de huid middels enkele kleine prikjes plaatselijk verdoofd. Hier worden de sneetjes gemaakt waardoor de verdovende (tumescente) vloeistof wordt ingebracht. Het aantal sneetjes kan variëren. De sneetjes zijn slechts enkele millimeters groot. Vervolgens wordt begonnen met het inbrengen van de verdovende vloeistof. Dit is het meest vervelende deel van de behandeling. U ervaart aanvankelijk een prikkelend, drukkend gevoel. Al snel merkt u dat de verdoving gaat werken en ontstaat er een gespannen gevoel in uw huid. Sommige gebieden bevatten meer bindweefsel en zijn daardoor mogelijk iets gevoeliger tijdens het inbrengen van de verdovende vloeistof. Gemiddeld wordt er tussen de 3 en 6 liter tumescente vloeistof ingespoten. Deze hele procedure vergt gemiddeld een half uur.De tumescente vloeistof heeft 20 tot 30minuten nodig om in te werken, dan is het onderhuidse vetweefsel al verdoofd. De huid zal verbleken door samentrekken van de bloedvaatjes als teken dat de verdoving goed ingewerkt is.
Wanneer de verdoving voldoende is ingewerkt worden via de gemaakte openingen vanuit meerdere richtingen met enkele millimeters dunne holle buisjes (canules) het vetweefsel gecontroleerd verwijderd. Tijdens de behandeling wordt er in uw huid geknepen om te beoordelen of er voldoende vet verwijderd is en of dat zo egaal mogelijk is gebeurd. Regelmatig wordt u verzocht van houding te veranderen zodat de te behandelende gebieden goed bereikt kunnen worden.
In sommige gevallen wordt tegen het einde van de behandeling aan u gevraagd te gaan staan, zodat in verticale positie het tot dan toe bereikte resultaat kan worden beoordeeld. Indien nodig neemt u weer plaats op de behandeltafel en worden nog aanwezige onvolkomenheden behandeld. U kunt tijdens de behandeling wel druk of beweging voelen als ook soms kleine steekjes die echter maar zeer kort duren en alweer verdwenen zijn voor u er erg in hebt. De behandeling is niet echt pijnlijk. Mocht u tijdens de behandeling toch op een bepaalde plek aanhoudende pijn ervaren dient u dit aan te geven en zal er altijd ter plaatse extra verdoving ingebracht worden. Gedurende de behandeling zal met regelmaat uw bloeddruk en hartslag door een van de assistenten gemeten worden.
Als alle gebieden naar tevredenheid behandeld zijn, worden de wondjes gesloten met hechtpleisters waarover een pleister wordt aangebracht. Hoeveel volume / vetweefsel zal worden verwijderd is op voorhand niet te voorspellen.
Tot slot wordt de huid schoongemaakt en krijgt u elastische drukkleding (broek, body, mouwen of hemd) aan om bloeduitstortingen en zwelling tot een minimum te beperken. Om vocht dat uit de wondjes loopt op te vangen worden uw benen/ armen ingepakt met absorberende matjes.
De hele ingreep duurt gemiddeld 2 tot 3 uur en is afhankelijk van het aantal locaties en het volume.
Indien u extra drukkleding wil bestellen dan kan dit bij
www.qliniqmedical.nl
Direct na de behandeling krijgt u elastische kleding aan die dient om zwelling en bloeduitstortingen die in de dagen na de behandeling nog toe kunnen nemen tegen te gaan. De kleding dient u tenminste twee weken te dragen. De eerste week 24 uur per dag, daarna alleen overdag. In sommige gevallen kan het raadzaam zijn om de kleding overdag langer te dragen. Dit om de huid te ondersteunen. De kleding moet strak zitten, maar mag niet knellen. In de eerste week na de behandeling mag u, vanaf de tweede dag na de behandeling, douchen. U dient de compressiekleding aan te houden. Deze is van synthetisch materiaal en droogt snel.
Na de behandeling bent u direct weer mobiel en wordt u geadviseerd om na de behandeling ieder uur 5 minuten te lopen. Zwaar lichamelijk inspanning dient echter vermeden te worden.U dient zich te realiseren dat het eindresultaat van een liposculptuur behandeling niet onmiddellijk zichtbaar is.
Zwelling en blauwe plekken verdwijnen geleidelijk. Lokaal kan de huid pasteus aanvoelen. De huid trekt langzaam strak en eventuele gevoelloosheid van de huid herstelt in de loop van een aantal maanden. Gemiddeld is pas na 6 maanden het definitieve resultaat zichtbaar.
De praktijk leert dat de kans op complicaties opvallend gering is. Wanneer u alle gestelde vragen betreffende uw gezondheid eerlijk heeft beantwoord en u zich aan de instructies houdt, werkt u mee om de behandeling en het herstel voorspoedig te laten verlopen.
Algemene complicaties die zich zouden kunnen voordoen zijn nabloedingen, tijdelijke gevoelloosheid van de huid, infectie, trombose en een allergische reactie. Specifieke problemen bij liposculptuur zijn een onregelmatig huidoppervlak, vooral als de huid minder elastisch is, verkleuringen na bloeduitstortingen, kleine links-rechts verschillen. Soms ook intrekking van of verkleuring rond de littekentjes. Liposculptuur geeft geen verbetering van al bestaande cellulitis.